Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Ξεκίνησε ο διάλογος για την αναμόρφωση των ΤΟΣΥΝ


Χτες η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς προχώρησε σε μια κίνηση, που περιμέναμε να γίνει από καιρό. Ανακοίνωσε την έναρξη δημόσιου διαλόγου για την αναμόρφωση του θεσμού των ΤΟΣΥΝ. Στο διάλογο αυτό καλούνται να συμμετέχουν όλοι οι νέοι διαμορφώνοντας τις συνθήκες και παραμέτρους, που θα επιτρέψουν την ουσιαστική και ριζική ανανέωση του θεσμού. Το ζητούμενο στη σημερινή πραγματικότητα είναι να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, που οδήγησαν το θεσμό σε απαξίωση και απομάκρυνση από την Κοινωνία και ειδικότερα τους νέους.

Στην πρώτη τους θητεία τα ΤΟΣΥΝ λειτούργησαν κυρίως πειραματικά και εξαρτήθηκαν άμεσα από την ανεκτικότητα του κάθε δημάρχου. Υπήρξαν περιπτώσεις που ξεχώρισαν θετικά, αλλά και περιπτώσεις που τα ΤΟΣΥΝ αποτέλεσαν τη προέκταση της πιο ισχυρής κομματικής νεολαίας στη κάθε περιοχή. Η μετατροπή των ΤΟΣΥΝ σε μακρύ χέρι των κομματικών νεολαιίστικων οργανώσεων από τη μια και σε ακαδημία πολιτικών στελεχών για τον εκάστοτε υποψήφιο δήμαρχο από την άλλη, στέρησαν από τους νέους μια πραγματική ευκαιρία να συμμετέχουν δημιουργικά στα κοινά. Επίσημα όργανα όπως η γενική συνέλευση των μελλών δεν λειτούργησαν ποτέ, υλικοτεχνική υποδομή και εγκαταστάσεις ανύπαρκτες, ενώ η συμμετοχή του προέδρου στα δημοτικά συμβούλια γινόταν μόνο αν ήταν αρεστός από το δήμαρχο. Η αντιπροσωπευτικότητα που ήταν και το ζητούμενο, θυσιάστηκε από λίστες και μικροπολιτικά συμφέροντα.

Και στη περίπτωση του Μοσχάτου υπήρξαν προβλήματα αν και αποτέλεσε μια από τις λίγες φωτεινές εξαιρέσεις ανά την Ελλάδα. Δεν θα ήθελα να αναλύσω ποια ήταν τα προβλήματα στο ΤΟΣΥΝ Μοσχάτου, καθώς αυτό δεν έχει καμία σημασία πλέον ούτε μπορεί να προσφέρει στο δημόσιο διάλογο. Θέλω όμως από το σημείο αυτό με αφορμή τον διάλογο, να καλέσω όλα τα μέλη του ΔΣ του ΤΟΣΥΝ Μοσχάτου αλλά και πολύ περισσότερο όλους τους νέους και του Μοσχάτου και του Ταύρου να συμμετέχουν στο διάλογο.

Απευθυνόμενος στα μέλη του ΔΣ σας ζητώ δημόσια να καταθέσουμε από κοινού τις προτάσεις μας, πιστεύοντας ότι από τα λάθη μας έχουμε γίνει σοφότεροι. Γνωρίζω τις θέσεις και τις απόψεις όλων σας και πιστεύω ότι καμία δεν περισσεύει. Να δείξουμε ότι αυτά που ενώνουν τους νέους, είναι περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν. Η κατάθεση των προτάσεων μας πρέπει να αποτελέσει την παρακαταθήκη μας για τις επόμενες γενιές της πόλης και την κληρονομιά του επόμενου ΤΟΣΥΝ, όποτε αυτό προκύψει.

Με εκτίμηση,

Γιώργος-Μαρίνος Παπανικολάου
Αν. Πρόεδρος ΤΟΣΥΝ Μοσχάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails