Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Δήμος επιχειρηματίας ή Δήμος κερδοφόρος;

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω έρθει σε αντιπαράθεση με φίλους για το θέμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας του κράτους, είτε πρόκειται για την πολιτεία είτε για τη τοπική αυτοδιοίκηση. Πιστεύω ότι το κράτος δεν μπορεί να λειτουργεί σαν επιχειρηματίας, αφού δημιουργούνται πελατειακές σχέσεις, ρουσφέτια, κακοδιαχείριση, σπατάλη κτλ.
Πέρα λοιπόν από τα ιδεολογικά επιχειρήματα προσπαθώ να υποστηρίξω τη θέση μου και με λογικά επιχειρήματα.
Ένα λογικό επιχείρημα που χρησιμοποίησα σε κάποιες συζητήσεις ήταν η περίπτωση του δημοτικού αναψυκτηρίου στη πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου απέναντι από το Δημαρχείο του Μοσχάτου. Ο συγκεκριμένος χώρος λειτούργησε για αρκετό καιρό από τη δημοτική επιχείρηση του Δήμου Μοσχάτου με αδιαφορία, δημιουργώντας σίγουρα μια ακόμα μαύρη τρύπα στο προϋπολογισμό του Δήμου μας. Προφανώς και χωρίς να θέλω να κατηγορήσω κανένα, η λειτουργία ενός καφέ δεν είναι εύκολη από ανθρώπους που δεν είναι σχετικοί με το αντικείμενο. Έτσι λοιπόν ως αποτέλεσμα της μειωμένης κίνησης ο Δήμος Μοσχάτου αναγκάστηκε να το κλείσει, στερώντας από το Δήμο πιθανά έσοδα και από τους επισκέπτες της πλατείας ένα όμορφο χώρο για καφέ.
Στη συνέχεια η εικόνα αυτή άλλαξε. Συγκεκριμένα εδώ και ένα χρόνο περίπου αφού και η τελευταία προσπάθεια του Δήμου απέτυχε, το αναψυκτήριο μετά από διαγωνισμό δόθηκε σε γνωστό επιχειρηματία στο χώρο της εστίασης.
Ποια είναι η εικόνα σήμερα; Το πολύ όμορφο καφέ, που έχει δημιουργηθεί, αναπτύσσεται συνεχώς και είναι κάθε μέρα γεμάτο από εκατοντάδες πελάτες, δείχνοντας ότι σίγουρα πρόκειται για μια πολύ κερδοφόρα επιχείρηση!
Ποια είναι τα οφέλη από αυτό; Μα φυσικά πολλά έσοδα! Ο Δήμος εξασφαλίζει ότι θα έχει ένα μόνιμο έσοδο από το ενοίκιο, θα εισπράττει τα δημοτικά τέλη (τραπεζοκαθίσματα κτλ) και πολλά περισσότερα έσοδα από το δημοτικό φόρο στα προϊόντα που προσφέρονται στο καφέ.
Τι άλλο όφελος έχει ο Δήμος; Δεν απασχολεί προσωπικό για τη λειτουργία του καφέ και δεν επιβαρύνεται από τη συντήρηση του χώρου.
Με δυο λόγια ποια κατάσταση του συγκεκριμένου καφέ είναι καλύτερη; Όταν ήταν άδειο υπό τη διεύθυνση της δημοτικής επιχείρησης, και συντηρούνταν από τους δημοτικούς φόρους μας; Ή, τώρα που εμείς δεν πληρώνουμε από τη τσέπη μας και επιπλέον εισπράττουμε;
Η απάντηση δική σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails