Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Να γίνει ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου πρωτοπόρος στη Πράσινη Ανάπτυξη

Μοσχάτο και Ταύρος είναι δυο περιοχές με σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα. Η Παραλία, τα ποτάμια Ιλισός και Κηφισός, ο Ελαιώνας, η περιοχή των Σφαγείων και το Πάρκο Στρατού είναι ακόμα ανοιχτά μέτωπα για την προστασία του περιβάλλοντος. Η νέα δημοτική αρχή, που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, οφείλει να επικεντρώσει τη προσοχή της στην επίλυση των προβλημάτων, που προκύπτουν από τη σημερινή κατάσταση των περιοχών αυτών. Η δημιουργία ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου-απαραίτητων πνευμόνων για τη περιοχή μας και όχι μόνο, θα πρέπει να είναι στρατηγική επιλογή τουλάχιστον για την επόμενη τετραετία. Άλλωστε όπως η εμπειρία μας έχει δείξει οι αγώνες για το περιβάλλον είναι πάντα μακρόχρονοι. Στη στρατηγική αυτή συμμέτοχοι πρέπει να είναι όλοι, Δεξιοί και Αριστεροί, Νέοι και Μεγαλύτεροι, Γυναίκες και Άντρες, αφού στη τελική όλοι μας μοιραζόμαστε τις ίδιες γειτονιές! Αποκλεισμοί δεν χωρούν, αυτό μας δίδαξαν τα κινήματα των πολιτών σε όλη την Αττική! Όπου οι πολίτες συμμάχησαν, άσχετα από την πολιτική τους ταυτότητα, πέτυχαν!
Επιπλέον θέλω να προσθέσω ότι στη Πράσινη Στρατηγική του ο Δήμος, εκτός από τις μεγάλες παρεμβάσεις, οφείλει να δώσει έμφαση και στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της περιοχής. Η βελτίωση της καθημερινότητας μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια σειρά δράσεων πράσινου χαρακτήρα. Δράσεις που θα έχουν να κάνουν με τη δημιουργία πράσινων υποδομών σε όλη τη πόλη και θα κάνουν το νέο δήμο να γίνει πρωτοπόρος στη Πράσινη ΑνάπτυξηΠαρεμβάσεις, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, η δημιουργία πράσινων ταρατσών, η εγκατάσταση ηλιακών κ.α. μπορούν να υποστηριχθούν συμβουλευτικά από το Δήμο, με τη δημιουργία ενός γραφείου ενημέρωσης και συμβουλευτικής για πράσινες επενδύσεις. Στο γραφείο αυτό θα μπορούν να απευθύνονται οι κάτοικοι, που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε μια πράσινη επένδυση. Στις κύριες δραστηριότητες του εκτός από την ενημέρωση για λύσεις, προγράμματα και χρηματοδοτήσεις θα είναι και η συμβουλευτική στη σύνταξη μελετών μειώνοντας το κόστος μιας επένδυσης για κάποιον, που σε άλλη περίπτωση θα αναγκαζόταν να καταφύγει σε κάποιο γραφείο συμβούλων.
Τέλος απαιτείται ριζικός ανασχεδιασμός της ανακύκλωσης στη πόλη μας με τη προσθήκη νέων δράσεων, όπως την ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και άλλων υλικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails